Часовници под лупа: Часовник като подарък? Ще ви помогнем с избора.

Michal Pindura 0 27.09.2018

Решихте да зарадвате близко лице с часовник и сега ви причинява главоболие изборът на най-подходящия? Не сте сами, в множеството марки и хиляди модели вече се изгубиха мнозина. С десет добронамерени съвета искаме да ви помогнем с изтъкването на критерии така, че подаряваният от вас часовник да бъде за получателя ценна и вечна радост.

Преди да посетите магазин за часовници, или намерите на Google резултатите, свързани с думата часовник, трябва да си изясните няколко ключови аспекта: каква сума сте готови да похарчите, какви са интересите и нуждите на лицето, на което желаете да поднесете часовника и  какъв е повода за подаряването на часовника. Преди да отворите портфейла се спрете и отделете няколко минути на следните редове.

СЪВЕТ 1 – ХАРАКТЕРИЗИРАЙТЕ ПОЛУЧАТЕЛЯ

Гледна точка номер едно за избора е получателят на подаръка. Изобщо не е от значение, дали се касае за дамски часовник, или мъжки. Отговорете си на въпроса, какво желаете часовникът да му подскаже. Касае се за израз на забавление, приятелство, любов или просто знак на благодарност? Попитайте сами себе си, за какъв тип личност става въпрос и какъв е доводът за купуване на часовник.

За да бъде вземането ви на решение по-лесно, ще разделим часовниците в три фиктивни, финансово различни групи. Начална категория до 500 €, средна 500 – 5000 € и накрая луксозна категория над 5000 € с таван в астрономични суми в милионни левове.

Във всяко едно ценово ниво можем да изберем отличен часовник, но моля, не попадайте в капана на вярата, че за 200 € ще можете да закупите рокфелерски лукс. Да, наистина, реплики на световноизвестните марки на такава цена ще намерите, но в каква светлина ще се представите вие, подарявайки фейк часовник? Понякога по-малко е повече.

Tommy Hilfiger Gracie TH1781204

СЪВЕТ 2 – ОБСТОЯТЕЛСТВА ЗА ПОДАРЯВАНЕ НА ЧАСОВНИК

  • Обичаен подарък – часовник до 1000 лв

На това ниво, без проблеми можете да закупите часовник на уважаваните модни къщи Guess, Giorgio Armani, Lacoste, Fossil, Police, DKNY, Diesel и много други популярни марки, като напр. Festina. На разположение е и огромен избор от модели на японски производители Citizen, Casio, Seiko както и пъстро предложение на швейцарските часовници Swatch.

До 1000 лв може да очаквате стилни часовници с  Quartz механизъм, задвижвани от кръгла батерия. Ще намерите и автоматични модели, но не се надявайте на нищо друго освен на стандартни изработи като неръждаема стомана, керамика или  PVD златно покритие. Това ценово ниво е отлично за обичайни празненства, но завършване на висше образование изисква нещо „по-така“.

  • Специални поводи – часовник от 1000 до 10000 лв

Намираме се в по-ниския и среден клас на луксозни часовници, всичко зависи от сумата. Часовниците от категория 1000 до 10000 лв се купуват обикновено по повод значими юбилеи, сватби, завършване на висше образование, пенсиониране. Разбира се, и тук трябва да помислите върху личността на бъдещия собственик.

Можете да избирате от куп изключително качествени часовници на известни швейцарски марки. Часовниците на Tissot, Certina, Longines, Oris, TAG Heuer не се налага да бъдат представяни. Окото може да ви грабнат основните „entry level“ модели на Rolex, Omega, Panerai и др. Тук вече по-съсредоточено взимайте под внимание качеството на изработката, подбирайте материалите (злато, титан, платина) и търсете надеждна механика.

  • Ултимативен подарък – часовник от 10000 лв нагоре

Тежък калибър, обуславян от достатъчно свободни финансови средства. Чувствате ли се за подарък на стойност на приличен автомобил или вила в Банско?  То тогава със сигурност знаете, какво правите и се ориентирате в предложението на марките и сложността на механизмите. Ако планирате дългосрочно съвършено да задоволите получателя на подаръка и същевременно да чуете възхитителна въздишка при поднасянето му, инвестирайте.  И на долната граница в тази категория всичко се върти около изработката, сложността и престижа на производителя. Най-вероятно самият производител е измислил и изработил механизма (т.нар. in-house) и го е украсил с различни технички (Côtes de Genève, Guilloché, Côtes Soleillées и.). До луксозната компания часовници на пръв поглед със семпли консервативни форми  Patek Philippe, Vacheron Constantin се нареждат и ултра редките екзотични модели от лимитирани издания и не бива да забравяме и пленителните спортни  модели на Hublot. Отличен избор са и Audemars Piguet, Girard-Perregaux, Blancpain както и редица други.

Casio Edifice EQW-M1000DB-1AER Sebastian Vettel

СЪВЕТ 3 – НЕ ИЗБИРАЙТЕ ЧАСОВНИК СПОРЕД ТОВА, КОЕТО ХАРЕСВАТЕ ВИЕ

Не бързайте, не избирайте часовника в последния момент. Не винаги вашата часовникарска страст съвпада с мечтите на получателя.  Вярвате в обещание за вечна преданост на вашата нежна половинка в замяна за  453-елементов ръчно навиван Swiss Made калибър? Спрете се. Дамите, по някога дори и господата, не си падат по майсторски фитнеси и би протегнали ръка по скоро към стилен фешън часовник. Често външният вид е от по-голямо значение, отколкото сложността на механизъма. Това, разбира се, важи и обратно. За млад мъж функциите и марката са еднакво важни както и факторът за стил.

СЪВЕТ 4 – РАЗМЕР НА КИТКАТА НА ПОЛУЧАТЕЛЯ

Модата на големите и здрави часовници е страхотна. Но около тънка китка изглеждат комично. Както и на дърводелец от Боровец не отива хронометър с диаметър 30 милиметра. От друга страна, не се отказвайте от покупката поради дължината на каишката, всеки добър часовникар ще ви я намали безплатно.

СЪВЕТ 5 – ПАЗАРУВАЙТЕ ОТ ДОСТОВЕРНИ ТЪРГОВЦИ

Интернетът е страхотно място, където разучаването нищо не струва и където избирате часовник от уюта на дома си. Бонусът в Словакия е валидният срок от седем дни, в течение на който можете да върнете обратно неувредена стока, а то дори и без посочване на причина. Освен безспорните изгоди, интернетът има и своите тъмни страни.  Не всички евтини часовници означават часовници с по-прости параметри или часовници, чиито модели се разпродават. В повечето случаи, зад подозрително ниската цена не стои щедър и обичащ хората продавач, а евтино и изтупано копие, произведено в някоя китайска провинция.  Както при всяка една стока, и при часовниците ще срещнете т.нар. сив внос. Впоследствие обаче изискването за спазване на законовите ви права се постига изключително трудно.

Прeди закупуването на часовника не се смущавайте да попитате продавача, дали е официален представител на съответната марка часовници, така ще си спестите куп неприятности.

Tissot Sculpture Line Skeleton

СЪВЕТ 6 – С ГРАВИРАНЕ ИЛИ БЕЗ ГРАВИРАНЕ?

Желанието ви е действително да оставите писмен спомен на получателя за събитието, по повод на което часовникът е връчен? Поверете го на гравьор (машина за гравиране).  По капачката и катарамата има достатъчно място за гравиране на имена, дата, и други послания.  Но внимавайте. Гравирането е като татуировка върху часовник, остава за цял живот.  Евентуалната продажба на подарен часовник с надпис  „Иван обича Ани“ ще предизвика подсмивки.

СЪВЕТ 7 – ПРАВИЛНА КАИШКА

Съществува огромна гама материали и изработки на каишки. Не ви ли харесва каишката, доставяна с избрания часовник? Не се предавайте. Доста често каишките може  да се сменят. Производителят няма обаче да ви гарантира, че кожената каишка ще пасне на часовник първоначално снабден със стоманена верижка, но за щастие имаме часовникари, които могат поне да се опитат да извършат замяната. Все още се намират  сръчни занаятчии, които са способни да ушият каишка по мярка.

СЪВЕТ 8 – МОДЕРЕН ИЛИ ВИНТИДЖ ЧАСОВНИК

Някой път старите винтидж часовници съумяват да завладеят сърцето и мисълта много по-силно от модерните. С тях можете да зарадвате някой, който си пада по антики и ретро вещи. С винтидж часовник купувате късче от историята и при полагане на добри грижи, неговата стойност с времето ще расте.  Богато предложение на винтидж екземпляри ще намерите в антиквариатите и онлайн търговете. Отново съблюдавайте покупката да е от проверен продавач.

Vacheron Constantin Tour de L’ile

СЪВЕТ 9 – КУЛТУРНИ ЗАТРУДНЕНИЯ

В западните страни, подаряването на часовник е приемано положително, но в много части на Азия връчването на часовник се приема диаметрално различно. Там хората вярват, че им давате наяве изтичащото време на определен етап, живот, партньорство.   Бумът на износ на швейцарски часовници в Азия обаче не върви ръка за ръка с тази тенденция. Всичко може да се натъкми – получателят заплаща на подаряващия символична сума и де факто подаръкът се превръща в покупка. Така е, Азиатците са винаги изобретателни.

СЪВЕТ 10 – НАСЛАДЕТЕ СЕ НА ВРЪЧВАНЕТО НА ПОДАРЪКА

Ако сте вложили собствени сили и не сте претупали нещата за пет минути, искреното изказване на благодарност от получателя е израз на поклон пред вашия наблюдателски талант и знак за познаване на стила на съответното лице. Много ясно, че може да се случи всичко възможно и с подаръка да не уцелите предпочитанията. Но и в този случай нищо не е изгубено, сериозният търговец няма да ви обърне гръб и ще смени часовника с друг, евентуално, след уговорка, ще Ви върне парите.

Как вие сте избирали часовник? Имате ли собствени съвети? Споделете ги с нас в дискусията под статията, във форума, или на нашата фейсбук страница.

Източник: www.clicktempus.com

Добавете коментар

Коментар (0)

За сега никакво.