Часовници под лупа: стъкла за часовници, материали и характеристики

Michal Pindura 1 06.07.2018

Акрилни, устойчиви на надраскване, сапфирени, антирефлексни, минерални. Всички посочени и още много други характеристики се отнасят до стъклото. По-точно до стъкло за часовник.  Незаменимата за всеки един часовник част е преминала през множество етапи на развитие.  Ръка за ръка с усъвършенстването на конструкцията на часовниците, вървяха с големи крачки напред и процесите и материалите, използвани при производството на прозрачната защита на циферблатите и диспейите.

Джобен часовник Vacheron Constantin с кристално стъкло

Кристално стъкло
При първите джобни и ръчни часовници, старите майстори часовникари са залагали на кристалното стъкло. Тогавашната наука и епоха не е разполагала с друга по-прозрачна, общодостъпна маса. Недостатъкът на кристала е обаче високата му крехкост и податливост на удари. При джобните часовници, тези минуси са били решени с използването на отварящ се метален капак. Техните ръчни братя пък са били предпазвани (не само по време на войните) със сребърна мрежа, прикриваща циферблата.

Акрилно стъкло
След като се оказало, че практичността на най-различните „покривала“ е вече недостатъчна, от голямо значение бе изобретяването на синтетичен материал, който в релевантни аспекти е трябвало да засенчи стъклото. Пластмасите си пробиха пътя в по-широка гама приложения и не пропуснаха да се изявят дори и в сферата на часовниците. Златната ера на пластмасовите стъкла беше през  60-те години на 20-ти век. Днес, акрилните стъкла се срещат най-вече при часовници от по-нисък клас, или при часовници, предназначени за деца. Акрилът, или плексигласът, по-сложно казано полиметилакрилатът, се слави предимно с ниската си цена, еластичността и свойството да образува тъпи парчета, свеждащи до минимум евентуалните наранявания при счупване.  Драскотините, които е невъзможно да се избегнат по акрила, могат доста лесно да се полират.  За тази цел служат специалните пасти за полиране на пластмаси (Displex, Xerapol и др.). Модерни, по-качествени акрилни стъкла, ще намерите при някои часовници за гмуркане и милитъри часовниците.

Минерално стъкло
Не всеки желае ежедневно да се опасява за външния вид на стъклото на часовника. Инженерите помислиха и за тази ситуация, като взеха предвид и общата достъпност.  Дойде време и за минералните стъкла. Касае се за класическо стъкло, което благодарение на въздействието на топлина и химикали придобива желаните свойства.  По принцип, целта е повишена устойчивост на надраскване.  Физиката и факта, че все пак става въпрос за стъкло, не може да бъдат заблудени от сложните процеси на учените, и то въпреки това, че те успяха да произведат най-разширения в момента тип стъкло, използвано при часовниците.   Някой път, производителите назовават минералното стъкло със собствени – по-добре звучащи имена. Seiko например посочва подобреното минерално стъкло като Hardlex (седма степен на твърдост по скалата на Моос) и Sapphlex, мелез между стъкло и сапфир.

Производствени етапи на сапфирено стъкло за часовник

Сапфирено стъкло
Ако минералното стъкло заема челно място в разпространяването, то сапфиреното стъкло триумфира в предпочитанията.  Кой не би искал да се похвали с парче скъп и устойчив камък върху своя часовник. Но не е сапфир като сапфир. Малцина би носили на китката си този средно трисантиметров скъпоценен камък обикновено с прекрасен син цвят без да бъдат обкръжени от лична охрана. Сапфиреното стъкло за часовниците излиза  от лабораторията и е възникнало чрез топене на алуминиев оксид  (Al2O3) в присъствие на водород и кислород при температура  над 2000°C. След кристализиране, образуваната цилиндрична колона се реше и обработва в желаната форма и размер.

По сапфирените стъкла често срещаме антирефлексно покритие. Според предназначението на часовника, антирефлексът може да е от едната, или и от двете страни на стъклото. Зад синкавото покритие, също както и при синтетичния сапфир, стои химическа реакция.  Газта, която при температура над 1800°C  на трансформираната смес от алуминиев оксид, магнезиев флуорид и хафниев оксид с постепенно утаяване върху повърхността на сапфира, образува покритие, намаляващо нежеланите отблясъци.  Изглежда, че сапфиреното стъкло няма слабо място.  Десета степен на твърдост, драскотините не се забелязват. Но не е така, сапфирът е доста крехък материал, така че крайният резултат от силни удари в земята ще са хиляди разлетели се парчета. Драскотини ще се образуват и в случай на сблъсък с корунд в шкурка, или с брилянтния пръстен на вашата скъпа половинка.

Gorilla Glass
През последно време, с появата на популярния  iPhon, часовниците получиха нов импулс под формата на Gorilla Glass. Този продукт на американската компания Corning има трийсет пъти по-висока устойчивост от класическото силициево стъкло, а то поради замяна на натриеви йони с калиеви в четиристотин градусова вана.  Ако не знаете, за какво говорим, примерите за издръжливост на Gorilla Glass в Youtube може да ви бъдат полезни. По-широко приложение на Gorilla Glass в часовниците тепърва предстои.

Самите ние сме любопитни да видим, в каква посока ще се развиват стъклата на часовниците и дали в бъдеще изобщо ще има някакви стъкла. Можем да бъдем сигурни само в едно, а то че клиентите непрекъснато изискват от производителите усъвършенстване и развитие във всеки един отрасъл,  стъклата на часовниците не са изключение.

Добавете коментар

Коментар (1)

Бисер Петров Търся стъкло за curren chronograph