Циферблатът е в основата. Тези ТОП 10 стилни циферблата познава всеки един дизайнер на часовници

Michal Pindura 0 04.10.2018

Циферблатът е в основата. Тези ТОП 10 стилни циферблата познава всеки един дизайнер на часовници

Циферблатите при часовниците са като пръстовите отпечатъци при хората. Трудно ще намерите по света два еднакви екземпляра.  Именно циферблатът е това, по което за секунда успяваме да идентифицираме часовника, да определим точния модел, категория, марка и в специфични случа дори и годината на производство.

Благодарение на циферблатите, феновете на качествените часовници помнят иконичните модели, които освен в историята на часовникарската индустрия са се записали и в историята на авиацията или историята на холивудския филм. Сред всичките ще споменем легендите като Cartier Santos Dumont на китката на пионера на авиацията  Albert Santos-Dumont /Алберто Сантос Дюомон/, Rolex GMT-Master във  филма Apocalypse Now (1979) на ръката на Марлон Брандо, или хронографът TAG Heuer Monaco  във впечатляващия филм Le Mans (1979)… Така е, отлично проектираният циферблат отключва вратите към успеха на часовниците и тяхната безкрайна слава още по-бързо от всичко останало.

Въпреки, че циферблатите са почти винаги уникални, съществуват между тях основни, дълги десетилетия прилагани и доказани от опита видове, от които дизайнерите може да започнат и да са сигурни, че няма да сбъркат. Искатели да узнаете, кои са?

В следните редове ще си представим десетака най-популярни стилове и разпределения на аналоговите циферблати, използвани в днешните часовници. Опитайте се, дали ще познаете всичките ????

ЦИФЕРБЛАТ С АРАБСКИ ЦИФРИ (обикновено вертикални)

Циферблат с арабски цифри, Timex TW2P96700

Най-вероятно най-разпространеният „layout“ на циферблата при модерните часовници. Откроява се с това, че е ясен на пръв поглед и времето се определя изключително лесно.

ЦИФЕРБЛАТ С РИМСКИ ЦИФРИ (обикновено напречно)

ЦИФЕРБЛАТ С РИМСКИ ЦИФРИ, Fossil ME3101

Един от най-традиционните стилове на циферблати. Често се използва при класическите и елегантните модели.

ЦИФЕРБЛАТ КАЛИФОРНИЯ

ЦИФЕРБЛАТ КАЛИФОРНИЯ, Glycine Incursore 44 GL0042 Automatic

Циферблат, комбиниращ арабски и римски цифри. Става въпрос за историческо разпределение, което за първи път е приложила швейцарската манифактура Rolex през 1934 год. Съществуват повече теории, защо този стил носи името на щат в САЩ, но никой точно не знае каква е причината за това.

ТИПИЧЕН АВИАЦИОНЕН ЦИФЕРБЛАТ

ТИПИЧЕН АВИАЦИОНЕН ЦИФЕРБЛАТ, Junkers 6848-1

Циферблат, характерен за авиационните модели. Акцентът се поставя предимно върху добрата видимост на цифрите на часовника.

ХРОНОГРАФ – ТРИ УКАЗАТЕЛЯ

Хронограф с три указателя, Doxa 172.90.121.01

Циферблатите с три броячи никога няма да ни доскучаят. Подобно разпределение може да срещнете и при часовници с мултифункционална дата.

ХРОНОГРАФ – ДВА УКАЗАТЕЛЯ

ХРОНОГРАФ - ДВА УКАЗАТЕЛЯ, Zeppelin 8678-2

Този вид циферблати популяризираха хронографите TAG Heuer. Според хоризонтално поставените указатели получи прякора „панда“.

ТИПИЧЕН ВОДОЛАЗЕН ЦИФЕРБЛАТ

Водолазен циферблат на часовник Certina C032.410.11.041.00

Във водата, този стил циферблат няма конкуренция.  Щедрите индекси са гаранция, че ще бъдат видени и в мътните води (обичайно са третирани с луминесцентно покритие) и подчертаният знак върху дванайсет часа улеснява ориентацията при измерване на времето на гмуркането или продължителността на декомпресиращите паузи.

МОРСКИ ХРОНОМЕТЪР

Циферблат на морящи хронометър, Ulysse Nardin 1183.310.7M/40 Marine Chronometer Torpilleur

Още един, принадлежащ към историческите дизайни. Морските хронометри (изключително точни часовници) са били основна част на уредите на навигационното оборудване във флота. Секундите се отброяват в отделен циферблат.

ТИПИЧЕН РЕГУЛАТОР

Циферблат на регулатора Tissot Le Locle Automatic Regulateur T006.428.11.038.02

Сигурно най-странното, но и най-впечатляващото разпределение на циферблата. Всяка една от основните части на времето (час, минути, секунди) е изобразена самостоятелно, като най-големият акцент се поставя върху минутите.

САНДВИЧОВ (обикновено Panerai)

Сандвичов циферблат на часовник Panerai Luminor 1950 Left-handed 3 Days

Ако не беше марката Panerai, най-вероятно щяхме да бъдем лишени от сандвичови циферблати.  В изработката на този швейцарско-италиански производител горната платка на циферблата е в мястото на индексите и числата прорязана, благодарение на което се открива долният слой, върху който е нанесено флуоресцентно вещество.

Добавете коментар

Коментар (0)

За сега никакво.