Как да се грижим за часовниците? Подготвихме за вас няколко полезни съвета как да поддържате часовника си като нов

Michal Pindura 1 24.06.2021

Как да се грижим за часовниците? Не се изисква много и вашият часовник може дълго време да изглежда като нов. Вижте нашите съвети.

Кой не би искал вещите, които си купуваме, да издържат колкото се може по-дълго като нови? В някои случаи това не е чак толкова важно, но при часовниците, за чиято грижа ще бъде днешната статия, със сигурност всеки би искал да работят колкото се може по-дълго, без драскотини и други дефекти по красотата им, които би развалили приятното усещане от носенето им.  Освен, че изпълняват ролята на аксесоар моден или практичен часовниците може да бъдат и ценна инвестиция. И сигурно сте съгласни, че за такава трябва да се полагат отлични грижи.   

А и това не е толкова сложно. В повечето случаи е достатъчно часовниците да се поддържат чисти, с което свеждаме до минимум проникването на чужди частици вътре в тях. Избърсването на часовник с мека памучна кърпа (суха или леко навлажнена) е въпрос на няколко секунди, най-много минути. С това рутинно действие ще се премахне от повърхността на часовника прах, мръсотия, пот и други събрани частици.  Така ще удължим живота му и ще постигнем това, за което всички мечтаем – да изглежда по-дълго като нов както когато го извадихме от кутията.   

Освен основните грижи за часовника съществуват и други действия, които е добре да знаете. И точно благодарение на тях вашият часовник ще изглежда добре, а то не само по външен вид.

ПОЧИСТВАНЕ НА ЧАСОВНИК, КОЙТО НЕ Е ВОДОУСТОЙЧИВ

Часовници, чиято водоустойчивост не е посочена с цифри, може и да не преживеят без поразии случаен контакт с вода, респ. с по-висока влага.  Вместо навлажнена кърпа, използвайте специални салфетки или сухa мекa кърпа.  

ПОЧИСТВАНЕ НА ВОДОУСТОЙЧИВИ ЧАСОВНИЦИ

Тук не се налага да се притеснявате от влажна кърпа. Преди обаче да я използвате, забършете корпуса и каишката със суха кърпа.  Металните верижки може да се почистват с помощта на вода с малко сапун и нежна четка за зъби. 

ЦЯЛОСТНА ПОДДРЪЖКА НА МЕХАНИЧНИ ЧАСОВНИЦИ

Някои производители на предимно по-скъпите механични часовници имат точно определени интервали на планирани сервизни прегледи, а то веднъж на три или пет години. Но нито и при по-евтините или кварцови модели не е лошо от време на време да ги дадете на часовникар за проверка.  

ГРИЖА ЗА ЧАСОВНИЦИ С КОЖЕНА КАИШКА

Кожата е естествен органичен материал, който е лесно увредим. Преждевременното влошаване на външния й вид и свойствата може да се предотврати с ограничаване на излагането й на пряка слънчева светлина, повишена влажност, козметични продукти или препарати, съдържащи масла.  Тези може да причинят петна и нежелана промяна на цвета.  Поради тази причина, след контакт с тях е необходимо каишката веднага да се подсуши с абсорбираща кърпа и по този начин да се предотврати по-нататъшното увреждане.

Почистването на часовниците не е нищо сложно

ПРОБЛЕМАТИЧНА УСТОЙЧИВОСТ НА ВОДА

Така както не всички часовници са проектирани да издържат под вода, има разлики и между  водоустойчивите модели. Освен това, че трябва да се вземе предвид степента на водоустойчивост, изразена с число в барове, атмосфери, евентуално метри, трябва да имаме едно наум, а то, че дори и най-добрите уплътнения нямат неограничен експлоатационен живот.  С течение на времето, както и при неправилно третиране на часовника, може от вътрешната страна на стъклото да се образува конденз и по циферблата да се появи грозна оксидация.  В идеалния случай е желателно да проверявате водоустойчивостта на корпуса веднъж на всеки 12 до 18 месеца, както и след всяка смяна на батерия, респ. отваряне на часовника.  

При часовници, предназначени за по-сериозен контакт с водата  (100M/10ATM и по-високи), трябва винаги преди попадането на първите капки върху тях, да проверите позицията на коронката, която следва да се натисне или завинти до упор. Ако производителят на часовника изрично не позволява това, препоръчително е под водата да се избягва манипулиране на коронката и бутоните и да се предотвратяват твърди удари.   

Ако вашият часовник влезе в контакт със солена морска вода, евентуално с хлорна или силно минерализирана вода в басейн, изплакнете го под течаща вода и го подсушете с мека кърпа.  Ако часовникът има въртящ се безел, завъртете го, за да се премахнат мръсотиите, които са се събрали под него като напр. пясък или утаена сол. Не забравяйте - резките промени на температурите – напр. от студена вода на горещ плаж – причиняват различно разширяване на материалите и утаяване на остатъчната влага по вътрешната страна на стъклото.  

НАСТРОЙКА НА ДАТАТА

Дори и така тривиалното нещо, каквато е настройката на датата, има понякога и своите правила и ограничения.  При механичните часовници никога не настройвайте датата, когато настъпва промяна на датата – малката стрелка се намира между девет и три часа (по посока на часовниковата стрелка). Можете да увредите зъбното колело и племето.

СМЯНА НА БАТЕРИЯ

Средната издръжливост на батерията в кварцов часовник е обикновено около две до четири години.  Важни фактори, влияещи върху живота на батерията, са състоянието и възрастта на механизма, типът му (аналогов/дигитален, хронограф и пр.) и околната температура.  Като цяло важи, колкото повече функции часовникът има и колкото по-често ги използвате, толкова по-често ще подменяте батерията.  Когато батерията е изтощена, не отлагайте смяната й. По този начин ще избегнете изтичането на електролит, който може трайно да увреди механизма. Препоръчваме да поверите подмяната на батерията на часовникар.

НАВИВАНЕ НА МЕХАНИЧНИ ЧАСОВНИЦИ

Ръчно навивани часовници

Навивайте механизма всеки ден по едно и също време. Обърнете внимание на силата, с която завъртвате коронката. Когато спре, или усетите съпротива, спрете да навивате. Навиването през съпротива може да доведе до увреждане на навиващия механизъм.

Автоматично навивани часовници

За да се осигури най-добра производителност и точност, самонавиващите часовници трябва да се носят всеки ден. Ако възнамерявате да не го носите по-дълго време, добре е да се постави в кутия за самонавиващи часовници, която ще се погрижи механизмът да работи и постоянно ще навива задвижващата пружина.

Размагнитване на часовник

ВРАГОВЕ НА ЧАСОВНИЦИТЕ –  ОТ КАКВО ТРЯБВА ДА ГИ ПАЗИМ

Магнитно поле

Магнитната индукция, а то предимно при механичните часовници, може да ги накара да работят по-бързо или по-бавно, или напълно да ги спре. Маховикът може да бъде усукан и от малки постоянни магнити, намиращи се в компютри, репродуктори или мобилни телефони. В по-леките случаи, намагнетизирането на часовника може да се премахне със специални уреди, но при по-тежките увреждания се налага по-сериозна сервизна намеса. 

Екстремни температури и внезапните им колебания

Екстремните температури могат сериозно да повлияят върху точността на часовника. Затова не ги излагайте на температури над 60 °C (напр. в сауна) и под 0 °C – това не се отнася за модели, адаптирани към ниски температури.

Химикали

Ако е възможно, не позволявайте вашият часовник да влезе в контакт с химикали, каквито са агресивна козметика, ароматни вещества, детергенти (миещи и почистващи препарати) и разтворители.  Продължителното излагане може да доведе до увреждане на корпуса, уплътнението, кожената каишка или верижката на часовника.

Удари

Ударите не са в полза на часовника. Това отново не важи за модели, чиято конструкция е подготвена за удари и вибрации (напр. Casio G-Shock). Ударите може да причинят увреждане на механизма, стъклото и другите вътрешни части на часовника. Може да доведат и до падане на стрелки или отлепване на индекси. Неправилното боравене и излагане на часовника на силни удари най-вероятно ще доведе до загуба на правото на гаранционен ремонт.

Снимка: Hublot, Fotolia

Добавете коментар

Коментар (1)

Andrija Tomić Poštovani, zanima me dali je moguće sat natopiti u malo alkoholnog octa i vode kako bi otklonio kamenac i kako bi se rotirajući bezel očistio sa unutarnje strane jer sam dosta vremena provodio u moru i bezel se malo teže okreče. Ili ako možda ima bolja opcija ...Sat je Citizen Promaster marine. Hvala Vam unaprijed na odgovoru Andrija