Кратка история пълна с първенства. Така мина времето с часовниците Casio G-Shock

Michal Pindura 1 12.02.2021

Юбилейно издание Big Bang Black 35th Anniversary Edition

38 и повече от 100000000. Тези две на пръв поглед различни числа имат общ знаменател – часовниците G-Shock. С първото искахме да посочим почти 38-годишнината на бронираната колекция, която ще отбележим тази година, а второто изразява броя на „G-моделите“, които японската марка Casio е изпратила по магазините от 1983г. до  2017г. Това означава, че всеки ден излизат от производствените линии средно по 7800 екземпляра от най-устойчивите часовници в света. Хубаво число, не мислите ли?

Тъй като цялата статия, която току-що започнахте да четете, ще се върти около интересни факти и първенства, свързани с моделите G-Shock, преди да се съсредоточим върху няколко важни исторически етапа, не можем да не споменем една задкулисна и една статистическа информация.  Задкулисната е, че юбилейната стомилионна бройка, произведена в завода  Яамагата, е стоманеният герой от серията  MG-G , по-конкретно се касае за модела MRG-G1000B-1A4.

Изобретателят на часовника G-Shock инженер Кикуо Ибе

Статистическото допълнение се отнася изцяло до „несравнителното“ сравнение на количеството произведени часовници. Знаехте ли, че докато Casio залива пазара с 2,85 милиона G-Shock годишно, швейцарската манифактура Patek Philippe произвежда за същия период 72000 премиум модели? Ако и Casio имаше същото темпо, нямаше да може да продаде за 38 години повече от „скромните“ 2,5 милиона броя G-Shock.

Ако и вашата китка украсява един от стотиците милиона продадени часовници, е много вероятно, че имате представа как стоят нещата с тях. Но ако все още не сте се интересували от тяхната история, може някои от следните хронологично подредени факти да ви изненадат или дори „Ге-Шокират“. Приятно четене ?

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ЧАСОВНИЦИТЕ CASIO G-SHOCK

1983
След двеста прототипа, първият удароустойчив часовник G-Shock - модел DW-5000C видя бял свят.

1983 год., Casio G-Shock DW5000C

1985
Часовникът G-Shock DW-5500C устоява освен на силни удари дори и на прашна и замърсена среда.

1987
Наследникът на серията DW-5000, моделът DW-5600C, става най-продаваният таймер G-Shock за времето си.

1987 год., Casio G-Shock DW-5600C

1989
Първият аналогов цифров часовник G-Shock беше означен с AW-500.

1990
Новият дизайн на моделите DW-5900C/DW-6000 се превръща в абсолютен хит в Япония.

1992
DW-6100, първият G- Shock с функция на термометър.

1992 год., Casio G-Shock DW-6100

1993
С модела DW-6300 се поражда серията за гмуркане Frogman. Водоустойчив беше до ниво 200M/20ATM.

1993 год., Casio G-Shock DW-6300-1A Frogman

1994
Посланието на изданието, наименувано Dolphin & Whale Eco-Research Network, беше ангажираността в областта на опазването на околната среда.

През тази година, достигнаха също така към клиентите първите часовници с електролуминисцентна подсветка.

1996
Представена беше колекцията за влюбени. G-Shock за него, Baby-G за нея. През тази година беше създадена и колекцията MR-G. Първият ѝ представител е моделът MRG-1. Малко след това се появи и първият изцяло метален G-Shock MRG-100.

1998
Благодарение на модела DW-9300 Raysman, в колекцията G-Shock е за първи път използвано соларното захранване Tough Solar.

1998 год., Casio G-Shock DW-9300 Raysman

2000
GW-100, първият часовник G-Shock с радиоупралвение на часа.

2002
Часовникът G-Shock GW-300 беше първият, който предложи комбинация от радиосинхронизация на часа със соларно захранване.

2002 год., Casio G-Shock GW-300

2008
Приключиха ограниченията на използваната дотогава система за радиосинхронизация на часа В Модела GW-9200 дебютира технологията Multi-Band 6, която позволи приемането на калибрационни сигнали от шест предаватели с дълги вълни, разположени по целия свят.

2008
В оборудването на G-Shock беше включен с модела GS-1200 механизъм тип Tough Movement. Този тип комбинира аналоговия циферблат с радиоуправление и соларно захранване.

2008 год., Casio G-Shock GS-1200

2010
Авиационният часовник GW-3000 е придобил устойчивост на центробежна гравитационна сила.

2012
Първият G-Shock с комбинирана тройна устойчивост Triple Resist. Моделът Gravitymaster GW-4000 издържа на удари, центробежни сили както и на силни вибрации без повреди.

2012
G-Shock се научиха да комуникират безжично със смартфон. Часовникът GB-6900 се свързваше към телефона чрез протокол Bluetooth.

2012 год., Casio G-Shock GB-6900

2012
Това беше наистина ползотворна година. На практика беше приложена и електронната корона Smart Access. Тя позволяваше гладко и лесно управление на множеството функции, с които моделите G-Shock разполагат.

2014
G-Shock посочват точно време и там, където не достигат вълните на предавателите на атомните часовници. Часовникът GPW-1000 беше първият, който приемаше сигнали от GPS сателитите.

2014 год., Casio G-Shock GPW-1000

На пазара бяха пуснати първите модели с абсорбиране на удари с помощта на силиконовия материал Alpha Gel.

2017
Ненадминатото постижение на инженерите на Casio. Те лансираха на пазара първият модел в света с трипосочна синхронизация на часа GPW-2000. Може да установи връзка с атомен часовник, с GPS сателити и посредством технологията Bluetooth и свързания смартфон и със сървърите за час в интернет.

Представена беше иновационната технология Triple G Resist, чиято главна роля е да засили връзката с каишката.

2018
Нарастващото възмущение на многобройната група фенове на G-Shock, предизвикано от отстъплението на топ позициите – предимно поради липса на отличен смарт модел, погаси появата на първият в света GPS часовник с асистирано соларно захранване Rangeman GPR-B1000-1. Да, при определени условия беше достатъчна на тази машина за работа на енергийно ненаситната навигация обикновена светлина.

Rok 2018, G-Shock Rangeman GPR-B1000-1A

2019
Не само пластмаса и стомана, но вече и карбон е проникнал в колекцията Mudmaster. И не се касаеше само за козметични корекции някъде по безела. В конструкцията на модела GG-B100 се появи и въглеродно ядро Carbon Core Guard, което Casio представи по-малко от година по-рано.

Rok 2019, G-Shock Mudmaster GG-B100-1A3-5

2020
Всички знаеха, че G-Shock може да превъзхожда конкуренцията в областта на аутдоровите и екстремно устойчивите часовници. Но при бягането? За разбиване на предразсъдъците се погрижи тренировъчният всичко можещ GBD-H1000. Моделът с вграден GPS, сензор за сърдечен ритъм с приложението G-Shock Connected е изключително ефективен тандем, чиито качества не можеха да оставят спокойно да спят хората, обичащи движението.

Rok 2020, G-Shock G-Squad GBD-H1000

2021
Какво ще измисли Casio през годината на бушуващата корона? Сигурни сме, че има какво да очакваме с нетърпение…

Това е доста, нали? Първенствата на G-Shock не са само празен стремеж към покоряване на рекорди. G-Shock за 37 години съвършено промени възприемането на часовниците, които преди тяхната епоха бяха приемани предимно като крехки модни аксесоари. Но това време вече отдавна отмина. Модерните часовници Casio G-Shock са не само от техните проектанти, но предимно от собствениците, приемани като отличен инструмент при спорт, професионална нагласа и благодарение на успешното функционално преплитане със серията Pro Trek също и за аутдор.

Именно широкият обхват от възможности, най-различни функции, както и цените, са основното оръжие, с което G-Shock печели верни фенове по цял свят. Съществува само минимален шанс, човек с активен начин на живот да не успее да си избере измежду десетките и стотици модели часовник, който да не удовлетвори неговите нужди. Ако смятате, че да избереш правилния модел е по-тежко от да намериш игла в купа сено, краткият преглед, който сме ви подготвили, със сигурност ще ви помогне.

Важна е солидната основа

Искате да изпробвате G-Shock и да не инвестирате повече от необходимото? В такъв случай проучете колекцията G-Shock Basic. Сред евъргрийните принадлежат култовите модели DW-5600 или DW-6900. Дори по-ниската цена не е пречка, за да можете да си позволите същата устойчивост на удари и вода, с каквито разполагат много по-скъпите парчета. Разбира се, че в някои отношения са необходими компромиси. Подсветката няма да се включи с накланяне на китката към лицето, на повечето липсва и световно време или отброяване, но тези по размер по-малки часовници изхождат именно от елементарността си.

CASIO G-SHOCK G-CLASSIC DW 5600E-1

Става и без батерия

Следващият етап на развитието, което съумява да предостави нещо в повече от най-основното, е серията G-Shock Tough Solar. В нея са съсредоточени модели с практично соларно захранване. Вероятно не се налага да спорим относно това, кое е най-голямото им предимство. Кой не би искал да си спести разхождането до часовникар с часовник, чиято батерия си поема последен дъх. Традиционният спътник на функцията Tough Solar е често гениалното изобретение – приемането на калибрационни сигнали от атомните часовници. Радиосинхронизацията, при Casiо наречена Multi-Band 6, гарантира точно време до секунда (ако се намирате в обсега на някой от предавателите на дълги вълни) и именно в комбинацията със соларното захранванеa превръща часовниците G-Shock в почти неизискващ поддръжка другар в тежки условия.

По-голямото е винаги по-добро

Конкретно в колекцията G-Shock Big Case всичко се върти около милиметрите, с които са дарени техните корпуси. Предимно аналогово-цифровите модели станаха хит преди около десет години и изглежда, че блясъкът на тяхната слава не е изгубил нищо от интензитета си.  Изключително популярните GA-100, GA-110 или GD-X6900 са днес легенди с множество цветни изработки с умело балансирано функционално оборудване.  Уверени сме, че няма по-добър избор за спортно-улична мода. Може би само по-елегантните и по-тънки GA-2100 с карбоново ядро  Carbon Core Guard, чийто осмоъгълен корпус изхожда от исторически първите G-Shockov DW-5000C, може да им конкурират.

CASIO G-SHOCK G-CLASSIC GA 100-1A1

211,00 лв На склад 5+ бр

Със стоманата ще постигнеш повече

Изкачваме се по производствената стъбла все по-нагоре – сега сме приблизително в средата на пътя.  От 2015г. това място е заето от забележителни модели със стоманена облицовка.  Серията G-Shock G-Steel е типичен представител на средния клас с фокус върху по-цивилния външен вид. По-новите модели, като напр. GST-B200 или GST-B300, са функционално надстандартни. Получават енергията от светлината, имат интелигентно LED осветление и помощен LCD дисплей. И въпреки, че поради вградената bluetooth връзка загубиха възможността за радиоуправление, това не е чак толкова голяма драма. Тази загуба се компенсира напълно от уменията на смарт приложението, включително синхронизирането на часа с мобилен телефон.

CASIO G-SHOCK G-STEEL GST-B200D-1AER

Най-доброто за спортисти

Немислимо е G-Shock да изостанат в развитието на спортното оборудване. Въпреки, че за кратко остави конкуренцията да му избяга, всичко си идва на мястото с появата на колекцията G-Squad, предназначена за бягане, бързо ходене, джогинг - с една дума за хора, които броят всяка една крачка. Това, какво изисква разработването на смарт часовник за бягане, изпробваха японските инженери при ценово по-достъпните модели  GBA-800 и GBD-800. Веднага, щом разбраха, какво е важно за потребителите, те се заеха с героично проектиране и сътвориха отличен инструмент за тренировки  GBD-H1000 и по-лекия модел GBD-100, при който с цел намаляване на цената премахнаха от оборудването GPS чипа и напредналите сензорни функции.

CASIO-GBD-H1000-1A7ER

Професионалисти за професионалисти

Полека-лека стигаме до върха. Важно място сред часовници G-Shock заемат тактическите модели Master of G. Дигиталният вариант крие в себе си понятия като  Mudman, Rangeman или моделът за гмуркане Frogman. Без значение от каква гледна точка ще разглеждате тези часовници, винаги ще видите най-универсалните инструменти, подходящи за трудни мисии. Типичните представители са Rangeman GW-9400, които като първи усетиха необходимостта от троен сензор, съдържащ дигитален компас, алтиметър и барометър, и Frogman GWF-D1000, чийто компас работи и под водата.

Аналоговият хит в рамките на колекцията Master of G по нищо не отстъпва на своите дигитални братя. Напротив, моделите Gulfmaster, Mudmaster и Gravitymaster са доминатори по отношение на качеството и възможностите, с които се гордеят.  Всеки един от тях е съставен така, че да се справи с трудностите на съответната специфична среда. Докато часовникът Gulfmaster превъзхожда във водата, моделите Mudmaster се чувстват най-добре в калта, а Gravitymaster - високо във въздуха.

Може би най-много конструкционни детайли са скрити във вторите посочени.  Задължителната схема за устойчивост Triple 10 Concept, благодарение на която G-Shock се превърнаха в икона, е разширена с устойчивост на нечистотии с твърда и полутечна консистенция. Както всички часовници G-Shock, така и серията Mudmaster впечатлява с големите си размери и устойчивостта на удар. Но поради възможността за професионална употреба в трудни условия, традиционните им свойства са допълнени със защитна система във всеки един бутон. С помощта на четири уплътнения (две на стъблото, две по обиколката на бутона) се постига не само максимална прахоустойчивост и устойчивост срещу блокиране на бутона от кални частици, но се намаляват и вибрациите и ударите, предавани от бутоните към механизъма. Последният е предпазен от разрушителните последици от силните удари чрез поставяне в амортизиращ материал  Alpha GEL®. Гъвкавият силиконоподобен полимер е характерен с инертността си към химикалите, относителната си стабилност при широк диапазон от температура, но предимно отлично абсорбира вибрациите.

CASIO G-SHOCK MUDMASTER GG-B100-1A3ER

769,00 лв последна бройка в наличност

Страхотна новина е, че Casio при тези супер бронирани часовници не мисли само за физическите характеристики, както през 2015г. при тежкотоварния GWG-1000. В последното поколение модели  Master of G, като например аутдоровите модели  GG-B100, е използван доказаният Bluetooth, който заедно с приложението G-Shock Connected създава ефективна надстройка при отчитането на движението в терена.

Истински устойчив лукс

Чудите се какво още може да последва след Master of G? Само истински устойчив лукс. Това са Casiо от серия MT-G и MR-G. Ръчно сглобяваните и тествани часовници са пример за изкуството на производствената линия в гр. Ямагата. По-евтините, но достигащи границата от 1000 евро, модели  MT-G са известни с конструкцията Metal Twisted, в която комбинират полиуретанова смола с метал и не рядко се използва и антирефлексно сапфирено стъкло и карбонови части.  Резултатът е масивен, но относително елегантен часовник. Как изглежда нещо такова можете да видите при по-старите MTG-G1000 или актуалните модели MTG-B1000.

CASIO G-SHOCK MT-G MTG-B1000TJ-1AER TAI CHI LIMITED EDITION

Абсолютният топ в семейството G-Shock са безсъмнените часовниците  MR-G. Цените надхвърлят 5000 евро, древни техники на металообработка, необичайни сплави и изящен дизайн е само кратко въведение в това, което ви очаква, ако можете да си ги позволите. Единствената им слабост е това, което ги прави специални.  Поради малкото количество произведени бройки и множеството желаещи да ги купят, бързо се изчерпват.

Добавете коментар

Коментар (1)

Valerijs Good afternoon! Do you have this G5600UE-1D model?