Timex Command – достоен съперник на G-Shock, или само следващ опит за наподобяване?

Michal Pindura 0 28.08.2018

Timex Command, модел TW5M18200

По отношение на обвиненията, всеки един невинен човек трябва да се отбранява  упорито със всичките си сили. В играта е неговата чест и достойнство. Има обаче и ситуации, в които отбраната не се налага. Ето и един пример: ако някой посочи, че нашият екип, който стои зад онлайн магазина IRISIMO, служи на култа на име „G-Shock“, от наша страна няма да има никаква ответна реакция. Това, разбира се, си има и своята причина. Ние сме влюбени в часовниците на тази марка. Причините за това са тяхната устойчивост, полезност както и отговарящата цена… както и още много други неща.

Затова със сигурност ще разберете, колко тежко приемаме, че след много дълго време пред нашите любими модели G-Shock се изправя явно доста силен съперник.  Създаден е от американската марка Timex и носи името Command.

Новите модели, с чието предлагане и доставки в магазините започна марката от град Мидълбъри през най-горещото лято, бяха забелязани почти веднага след лансирането им от дискутиращите в най-големия в света форум за часовници и интерес към тях не липсваше и в социалните мрежи (предимно в Instagram). Разбира се, че това за спортните, или по-скоро милитъри часовниците, не говори много – едва след използването им, ще се покаже, как си стоят в действителност, но със сигурност за по-добро начало моделите Timex Command не са и мечтали.

Ако някой желае да узнае, защо Timex произведоха часовници, с който наляха масло в огъня (общността на привържениците на G-Shock от време на време изтъква това), ще открие огромния опит, който Timex има зад гърба си с подобен тип аксесоари за авантюристи. Всичко започна с надграждането на „Матусала“  Expedition E-Tide Temp Compass и продължи до преките предшественици на новите модели, аутдоровия дигитален часовник Expedition Grid Shock TW4B03000 от 2015 год. Със всички тези модели Timex се е подготвял и очаквал обратна връзка от потребителите.

Предшественик на моделите Command, Timex TW4B03000

На доста места в моделите Timex Command ясно личи, че мненията на тези, които ще носят часовниците, не опират само до цифрите.  Искали са ниска цена? Имат я. Искали са да се запази големият LCD дисплей, осветен с технология  Indiglo? Заповядайте. Искали са камуфлажен дизайн и конструкция, устойчива на какво ли не и която не може да бъде изненадана дори и от водата по време на плуване? Всичко това го има. За да предоставим пълна информация, допълваме, че дисплеите на новите модели се предлагат както в класическа монохроматична, така и в обратна изработка – черна основа и светли числа. Ние лично предпочитаме класическото осветление, а то поради интензитета на осветлението, но познаваме и хора, които поради това, че са по-незабележими в терена, избират версията, в която преобладава черният цвят.

Корпусът е съставен от няколко слоя

Във връзка с устойчивостта на удар имаме само една забележка: към най-вероятно полиуретановия корпус на часовника с достойна ширина от 54 мм са захванати с помощта на четири стоманени имбусни винта псевдо метални пластини и върху тях е добавен още капак с четири рамена. Подобно наслояване предлагат и някои производители на устойчиви смартфони, тоест предполагаме, че инженерите имат неговото приложение изпробвано и благодарение на него часовникът ще бъде по-добре защитен от неволни инциденти.

Максимално позитивно приветстваме прилагането на акрилно стъкло.  Не само, че не оскъпява часовника, не е твърде крехко, но освен това, ако възникнат драскотини, можете да се избавите от тях с помощта на полираща паста.  В цитирания по-горе форум посочват, че може да се използва и предпазно фолио, но ние сме на мнение, че при такъв тип часовници защитното фолио е напълно излишно. Нима и от супер джип не очаквате да остане след каране из природата без следи от кал по каросерията.

Камуфлажни версии на часовниците Timex Command

Още повече сме ентусиазирани от пространството, който дизайнерите са отделили върху дисплея за най-различни индикатори за състоянието на отделните функции.  Така на едно място ще научите, дали алармата ви е активирана, дали часовникът ще ви сигнализира със звуков сигнал или с вибрация (да, и тази възможност присъства в предложението!). Нищо от това няма да ви отнеме време, търсейки дълго из менюто. Само с един поглед разбирате всичко.

Timex Command TW5M18400 и TW5M18500

От друга страна имаме малки забележки по отношение на бутоните за управление. Не им липсва по-грапава контактна площ, но според нас се издават от корпуса повече от необходимото.   Не отричаме – може би манипулацията с тях да е по-комфортна, но бутоните на моделите на G-Shock са вдълбани и за сега не сме чули оплаквания свързани с управляването им.  Също така ни липсва постоянно видимо изображение на часа, без значение какъв режим е точно настроен на часовника. При дисплей с размери на летище, със сигурност не би бил проблем да се намери място за няколко цифри.

Изданието Red Bull Cliff Diving принадлежи сред най-забележимите по външен вид

Що се отнася до функционалното оборудване, трябва да отбележим, че отговаря на цената и че в него не липсва нищо по-съществено. Списъкът на функциите включва три мулти аларми (дневна, седмична и за през уикенда) , препрограмиран календар, 24-часов таймер с повтаряне на отброяването, хронометър с капацитет на отброяване до 100 часа и с Lap и Split режими, дуално време с възможност за настройване на часа в три часови зони и за нас на пръв поглед мистериозно предупреждение за хидратиране. От началото с радост очаквахме напреднала сензорна функция, съумяваща да измери съдържанието на вода в тялото, но на края разбрахме, че става въпрос само за приспособена форма на таймер, който в предварително настроени интервали ще ви напомни, че е време да приемете течности.

Timex Command в издание Red Bull Cliff Diving

Моделите Timex Command искат да привлекат клиентите-спортисти и с цвета си. Може да избирате измежду по-забележителни версии, сред които най-гръмка маркетингова подкрепа получи екстремното, синьо-червено издание с емблемата Red Bull Cliff Diving, или, ако не сте привърженици на ярките нюанси, налице са две камуфлажни версии с шарка, напомняща американския военен дизайн ERDL.

Какво да кажем за накрая? Може би, че Timex Command не принадлежи към плеядата на наглите копия на моделите G-Shock. Напротив, това са часовници, които в даденото ценово равнище лека- полека ще станат тяхна алтернатива и същевременно достоен съперник.

Добавете коментар

Коментар (0)

За сега никакво.