Умеете ли да носите своя часовник? Никога не допускайте следните четири грешки!

Michal Pindura 1 01.10.2021

Умеете ли да носите своя часовник? Никога не допускайте следните четири грешки!

Това, че часовникът може често да разкрие за вас повече от час прекаран при терапевт, е без съмнение.  По него можем да разберем какви са вашите хобита, какво е финансовото ви състояние, както и какъв е вашият вкус. Часовникът е просто мощен инструмент, който не бива да се подценява. Така че е съвсем естествено да знаете как да го носите за да не е пречка в комуникацията между вас и обкръжението ви. Но наистина ли сте сигурни, че владеете всички закони на стила, свързани с часовниците?

От нашия опит знаем поне четири чести грешки, които хората допускат при носене и избор на часовник. А в същото време са достатъчни само основни знания за да ги избегнете изцяло.

И така, наясно ли сте със следните четири точки?

1. УБЕДЕНИ СТЕ, ЧЕ ВСИЧКИ КАЧЕСТВЕНИ ЧАСОВНИЦИ ТРЯБВА ДА СА СКЪПИ

отричаме, че перфекционистките механични часовници, произведени в Швейцария, обикновено са доста скъпи, но в същото време добавяме, че качествените часовници може и да не са на толкова висока цена, че да ви съсипят финансово или да ги изплащате дълги години.  Има безброй марки, чиито часовници заслужават поради естетичното или техническото ниво да бъдат наричани качествени. Сред тях можем да споменем напр. неуморимият иноватор Casio, признаващият традиционните ценности Seiko, или американската часовникарска мечта Timex.

Важното е да преценим какво можем да си позволим финансово, и какво не. Приемайте, че часовникът, който си купувате, представлява определен етап от вашия живот.  С напредването в кариерата си ще можете да си позволите все по-скъпи и по-скъпи модели.

2. НОСИТЕ НЕФОРМАЛЕН ЧАСОВНИК НА ФОРМАЛНИ СЪБИТИЯ

Днес можете да намерите по магазините всичко. Дори и часовник, който можете спокойно да носите с приятели в бар или на бал в операта. Разбира се, има и такива, но ние сме на мнението, че нещата трябва да се правят както трябва, а не на половина. Изцяло спортен часовник можете, както и автомобил с висока проходимост, да използвате през деня, но ако отивате вечер на премиера в театъра, нищо не може да се сравни с лимузина – качествен часовник, подходящ към костюм.

Джеймс Бонд може да си позволи да се гмурка Омега

Въпреки, че преди се смяташе, че при официалните събития часовниците не са подходящи, днес те са позволени, или по-точно се толерира тяхното носене към смокинг и вечерна рокля.  Разбира се, че часовникът трябва с външния си вид да отговаря на средата, в която се намирате.  Забравете цифровите часовници, мощните хронографи и огромните модели.  На костюмите отиват часовници с тънък профил, римски цифри на циферблата и минимум функции, респ. усложнения.  Можете да се поздравите, ако успеете да комбинирате часовник с копчета за ръкавели.

За дамите е подходящо да съчетаят часовника с обеците и не бива да се забравя златното правило, при което елегантният дамски часовник се счита за гривна.  Не бива да имате друга гривна около китката.

3. МИСЛИТЕ СИ, ЧЕ ВАШИЯТ ЧАСОВНИК Е НЕУВРЕДИМ И ТАКА СЕ ДЪРЖИТЕ КЪМ НЕГО

Въпреки, че часовникът е изключително устойчив, винаги има своите граници, които ако преминете веднъж, можете да се сбогувате с него. Предимно механичните часовници са чувствителни към безразсъдното боравене и безразличието на техните собственици.  Не забравяйте, че правилно поддържаният часовник е едно от нещата, което може да ви върне това отделено внимание. Не само, че ще изглежда добре, ще работи надеждно, но при правилния избор и отлично полаганите грижи може да го превърнете в инвестиция.

И така може да изглежда механизъм на часовник

Много от производителите предлагат добавена стойност към часовниците под формата на собствен сервизен център, където са готови да осигурят на вашия часовник цял уелнес, след който те ще се подмладят с няколко години.  Никой не познава часовника по-добре от този, който го е проектирал и произвел. Без съмнение е, че качествен сервиз и поддръжка следва да ви предостави и търговецът, от който сте закупили часовника.

Ако нещо ви съмнява в часовника, поверете го на специалист. Колкото по-рано го направите, толкова по-добре и често и по-евтино ще решите проблема. Както и вие не отлагате лечението си, когато страдате от нещо.

4. НЕ РАЗБИРАТЕ ЗНАЧЕНИЕТО И ПРИНОСА НА ФУНКЦИИТЕ НА ЧАСОВНИКА

Увеличаването на боря функции на часовниците е знак на времето, в което живеем. С малко насмешка можем да кажем, че днес ще успеете да намерите и прословутият часовник с фонтан. В часовниците наистина може да се вгради голямо количество технологично или механично оборудване, чиято основна задача е да служи на хората. Някои от тези умения ще използвате ежедневно, а други поради тяхната специфичност ще са ви нужни много рядко.

Какво произтича от това? Ако вашият часовник е пълен с функции и вие не знаете дори, как да ги използвате, излишно губите потенциалът му и хвърляте пари на вятъра.  Преди да решите да си закупите натъпкан с функции часовник, научете какво представляват дадените функции и характеристики.  Можете да започнете с основните десет:

Аларма – функция, която може да послужи като будилник или като напомняне за конкретно събитие.

Дата – една от най-обичайните допълнителни функции, от която можете да установите деня в месеца или други календарни данни.

Таймер – функция, служеща за отброяване на предварително известно време. След изтичане на настроения времеви интервал часовникът сигнализира края на отброяването със звуков сигнал, евентуално вибрации или мигане на дисплея.

Хронограф - аналогов (ръчен) секундомер. Използва се за запис на времеви интервали без това да оказва влияние върху показването на часа.

Хронометър – касае се за обозначение на часовници с висока точност на движение. За получаване на тази маркировка е необходимо успешно да се преминат тестовете в един от сертифицираните органи  (напр. Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres - COSC). Внимание, не бъркайте хронометъра с хронографа!

Фази на луната – графично изображение на фазата, в която Луната се намира в дадения момент (изгряващ полумесец, пълнолуние, залязващ полумесец).

Подсветка / осветление – отличен помощник при установяване на часа при лоши условия на осветление.  При часовниците срещаме подсветка на площта на циферблата отдолу (LED, електролуминесценция) или осветление на важните части на циферблата, използващи флуоресцентни покрития.

Соларно захранване – при соларно захранваните часовници не се налага използването на класическа батерия. Достатъчно е да се изложат на светлина (естествена или изкуствена) за необходимото време, през което вграденият акумулатор се зарежда с ел. енергия, произведена от соларната клетка, поставена под циферблата.

Световно време – благодарение на тази функция ще установите часа в различни части (градове) по света. Това е идеален инструмент за хора, които често пътуват или за бизнесмени, имащи своите бизнес партньори в различни държави с друга часова зона.

Водоустойчивост – един от най-обсъжданите параметри на часовниците. Нивата на водоустойчивостта се оценяват според способността на конструкцията на часовника да издържа на проникването на вода и влага във вътрешността на корпуса.  Преди всяка дейност, при която съществува риск от контакт с вода, трябва да се провери, дали часовникът е пригоден за нея.  Необходимо е в редовни интервали да се преминава изпитването под налягане за водоустойчивост.

Добавете коментар

Коментар (1)

Chasovnici-bg Точно така! Няма лош часовник, има лош собственик.