Всеки метър е важен. Запознайте се с ТОП 4 часовника с висотомер

Michal Pindura 0 12.11.2018

Ide o každý meter. Spoznajte TOP 4 pánskych hodiniek s výškomerom

Кой летец, скиор, турист или алпинист не би искал да разбере до каква надморска височина ще стигне в предизвикателствата на своето хоби? Въпреки че пилотите могат да разчитат на висотомера в самолета си, на алпинистите стига съзнанието, че са стигнали до целта която искаха да постигнат. Въпреки това има хора, които имат нужда да следят в каква морска височина се намират.

От общо достъпните решения, които се предлагат, има два варианта:

1. Дигитален висотомер
2. Мобилен телефон с специална GPS навигация
3. Часовник с опция – висотомер

На практика и трите варианта се използват, но ако ориентацията в метри трябва да е комфортна, бърза и безопасна за да не предизвика неприятни ситуации. Темата мобилен телефон и самостоятелен висотомер може спокойно да премахнем от списъка и да тръгнем по стъпките на часовника, които може да ни спокойно помогне по някакъв начин (има повече начина).

Връзката между часовниците и авиацията има богата история на взаимосвързано действие на двете области. Часовниците за пилоти от десетилетия (всъщност векове) профилирани за устройства с характерни черти. Развитието на часовника беше формулирано от желанията на пилотите. Адаптацията стигна до такава степен, че от специален уред за пилотите, възникна днешна цивилна категория на часовници. Който случайно не знае, може да ги познае според голяма кутия, триъгълната марка на дванадесетия час и огромна корона.

От знаците които определят часовници за пилоти, беше само скок към моделите, които включват висотомер в неговия репертоар на опции.  В магазините вече можете да намерите много такива модели. Изборът на точните часовници за Вас не е само избор на цветовете, дизайна и други по-малко или по-важни параметри, но и вида на висотомер. Предпочитате ли аналогова механика, или електронната алтернатива? И двата начина на разбиране на морската височина има свои наследници. Няма разлика дали сте привърженик на една или друга технология, определено ще изберете от списъка на ТОП 4 модели.

ORIS BIG CROWN PROPILOT ALTIMETER

Oris Big Crown ProPilot Altimeter na zápästí

TOP 4 hodiniek s výškomerom: Oris Big Crown ProPilot Altimeter

През годината 2014 швейцарската марка Oris оживи своето въздушно наследство и въведе часовник наречен Big Crown ProPilot Altimeter. Здрав часовник с цена от 3490 евро има две корони, една показва времето и датата и другата е висотомер. За да пределите надморската височина, трябва да развиете короната и да видите червена ивица по обиколката й. По време на развиването влиза въздух към механичната капсула на висотомера под определено налягане, което премества червения индикатор в линията между централната част на циферблата и вътрешния кръг с посечената скала на висотометъра. Максималната възможна измерителна стойност е 15 000 стъпки (4572 м). Часовниците с диаметър 47 мм включват автоматичния калибър Oris 733, модифицирана машинка Sellita SW200.

CASIO PRO TREK PRG-650

Casio Pro Trek PRG 650YBE-3 na zápästí

TOP 4 hodiniek s výškomerom: Casio Pro Trek PRG 650YBE-3

Casio е номер едно сред марките за часовници за смели и любопитни хора. Японските модели от серия Pro Trek се характеризират с изключителна функционалност без компромиси и добър външен вид. Пред не повече от година бяха съвети от специалисти на “outdoor„ разширени от колекцията PRG 650 на PRG 650-1 и PRG 650Y-1, към който през пролетта беше добавен модел с маскирана текстилна каишка. Аналогово-дигитални часовници с диаметър на калъфа 45 мм, може да се похвали с трой-комбинация състояща от магнитен компас сензор, температурен датчик и, разбира се, сензор за атмосферно налягане, който също така служи като висотомер. Ползата на този часовник е пристрастяващото соларно захранване Tough Solar, водоустойчивост 100М/10АТМ и доста други изключително полезни опции. Цената за определени версии се държат от 319 до 349 евро.

FAVRE LEUBA BIVOUAC 9000

Favre Leuba Bivouac 9000 na zápästí

TOP 4 hodiniek s výškomerom: Favre Leuba Bivouac 9000

От тези часовници ще са доволни даже Хималайските Шерпи! Подновена марка Favre Leuba миналата година дошла на търг с часовник способен да измерва надморска височина до 9 000 м.  За този производител това беше връщане към корените, тъй като с подобно оборудван часовник беше успешен още през 1962 година, но тогава имаха лимит до 3000 м. Часовника от титан има освен ръчно настройваща машинка и капсула с анероиден висотомер, която работи на принципа на компенсиране на стените чрез сгъстен въздух.  Как се измерва надморската височина?  Основата е двупосочен люлеещ се кръг от алуминиева облицовка, която се отличава с маркировки, класирани по 50 метра до максимум 3000 м. Поради липсата на пространство са взети две нули, за това трябва да умножим с стотици, за да намерим реалната височина. Актуална стойност, така и покачването или падането, се виждат от централната червена ръчичка, която иначе бихте присвоили на ролята на ръчичката показваща секундите. Цената на часовника е 7 500 евро.

CITIZEN PROMASTER ALTICHRON

Citizen Promaster Altimeter na zápästí

TOP 4 hodiniek s výškomerom: Citizen Promaster Altimeter

Алпинисти или хора които обичат адреналина, които се често намират в природата, предлага новия модел Altichron, висотометер способен да работи в широк спектър от 300 м до 10 000 м над морската височина. Универсален часовник с цена около 500 евро. Неговите характеристики са 200 м. водоустойчивост, електронен аналогов компас с вътрешна двупосочна ротационна скала. Часовниците се захранват от специална корпоративна слънчева технология Eco Drive.  Индикаторът за зареждане на вградената батерия информира индикатор които се намира на деветия час.

Добавете коментар

Коментар (0)

За сега никакво.