Задачата на безела не е само да краси часовника. Вижте с какво още може да ви послужи

Michal Pindura 1 18.06.2018

Okružia hodiniek nie sú iba na parádu. Týmto všetkým vám môžu poslúžiť

Въпреки че мнозина не подозират, това е факт. Безелът не е само въпрос на дизайн, който да откроява часовника, но е и важен, в много случаи и незаменим елемент. Знаете ли за какво всичко може да ви послужи?

Безелът е една от най-простите и същевременно най-изтънчените части на часовника, която сама по себе си може да асистира на редица ежедневни операции. Безелът е съумява да изпълнява още и други задачи в комбинация с останалите функции на часовника.  Ще ви помогне с авиационните изчисления, навигацията, определяне на часа в място, намиращо се на другия край на земното кълбо, както е и незаменим помощник при гмуркане. Ако желаете да узнаете повече за различните видове и начини за използване на безела, отделете няколко минути за следните редове.

ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ЧАСА В ДВОЙНО ЧАСОВО ВРЕМЕ

GMT безел, Rolex GMT Master Pepsi Bezel

Безелът изпълнява и съпътстваща роля при индикация на часа в отделните дестинации, обикновено в модели с функция (компликация) GMT. По този вид безели е маркирана 24-часова скала и за улеснение на преминаването от една часова зона във втора, може да се движат и в двете посоки.  Ако производителят не е завладян от необуздано желание за креативност и експериментиране, часът на така оборудваните часовници се показва от втора, различаваща се по цвят и размери часова стрелка, завършваща с връх с формата на стрелка.

Пътешествениците и хората често променящи часовите пояси със сигурност ще оценят факта, че заради настройката на функцията GMT не се налага да спрат секундарника и предимство безспорно е, че главната часова стрелка постоянно показва същото (домашното) време.

ТАХИМЕТЪРЪТ ПОМАГА С ИЗМЕРВАНЕ НА СКОРОСТТА  

Тахиметричен безел, Tissot PRS 516

Има ли вашият часовник хронометър? Ако да, напълно е възможно, че на безелът е означена скала с числа, чийто смисъл е на пръв поглед неясен.  Тахиметърът, както се нарича тази допълнителна функция, е по принцип елка улесняваща изчисляването на скоростта въз основа на изминато определено разстояние.  Ако знаете, какво разстояние сте изминали (идеално 1 километър), и в началната точка сте стартирали хронометъра, то след спиране на засичането секундарника ще покаже стойност, означаваща вашата скорост в километри за час.

БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЕЗЕЛА ЗА ГМУРКАНЕ НЯМА ДА ЗАБРАВИТЕ ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ОТ ВОДАТА

Безел за гмуркане, Certina DS Action Powermatic 80

Безелът за гмуркане е незаменим. В повечето случаи, върху часът дванайсет е поставен триъгълен символ и не бива да липсват върху него отбелязани и петнадесет минути, като  може да се завърта само срещу посока на часовниковата стрелка*. За водолаза безелът е важен преди гмуркане, като си настрои върху него продължителността на гмуркането, но и при излизане от водата, когато безелът съвместно с минутната стрелка му измерва необходимото време за декомпресия.

Питате се, защо трябва да губите време с кликване на безела (кликването е придружаващ елемент на стъпковия механизъм), като същото, но много по-елегантно съумява хронометърът? Причината е проста. Конструкцията на голяма част от часовниците не е пригодена за манипулация с бутони под водата и пускането на хронометъра би завършил с голяма вероятност с проникване на вода в корпуса.

* Завъртване срещу посока на часовниковата стрелка е ефективна мярка за сигурност, която следва да предотврати случайното завъртване на безела. Нежеланото удължаване на гмуркането при ограничено количество газ в бутилката може да доведе до фатални последици.

ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА РАЗХОД НА ГОРИВО? БЕЗ ПРОБЛЕМ

Логаритмичен безел, Citizen Nighthawk

Между способностите на безела на часовника не принадлежи само някакво лесно събиране и елементарно умножаване. Някои авиационни модели са оборудвали вътрешния безел с множество неразбрани никога логаритмични линии (помните ли тези бели линии с изместващ се център и безброй малки цифри?), които при правилно въведени начални стойност изчисляват неща, за които иначе ще ви е нужна елка.  Пилотите може да им се доверят, ако не са сигурни с преценката си относно изминатото разстояние, скоростта или разхода на гориво.  Имайте предвид, че обуздаването на логаритмичния безел изисква практика и здрави нерви. Но ако веднъж разберете, как функционира, ще ви бъде незаменим помощник, който ще ви бъде винаги под ръка.

При часовниците можете да срещнете и навигационен безел, част от който са кардиналните точки на компаса, и към полезните принадлежат и безели с означени градове на световното време.  Сред другите, по-редки функции на вътрешните безели принадлежи  пулсметър и телеметър.

Телеметричен безел, Omega Speedmaster Professional

Първият споменат има форма на скала подобна на тахиметър и съвместно със секундарника на хронометъра измерва броя сърдечни удара за минута.  На подобен принцип работи и телеметърът. Ако в течение на едно събитие, например на светкавица, стартирате хронометъра и при чуване на гръм го спрете, централният секундарник на хронометъра ще сочи към цифрата, която е равна на вашето разстояние от епицентъра на бурята.

Добавете коментар

Коментар (1)

Диан Василев търся базел за OMEGA SEAMASTER PLANET OCEAN може ли да ромогнете